Bellek Şişli Platformu’nun öncülüğünde Eşref Efendi Sokak No: 71’de yıkılan evin önünde yapılan basın açıklamasında “En kısa sürede orijinaline sadık kalınarak, geçmişe saygı duyarak yeniden inşa edilmesini talep ediyoruz” denildi.
Şişli Kurtuluş sakinleri semtlerinde izinsiz yıkılan ve Şişli Belediyesi tarafından mühürlenen tarihi bina için bu sabah bir araya geldiler.
Grup adına Bellek Şişli Gönüllüsü ve semt sakini Gülay Şubatlı tarafından okunan basın açıklamasında, “Bu örnek için çok geç kalınmış olsa da son kalan soyut/somut miras kalıntılarının korunması resmi kurumların, yerel yöneticilerin sorumluluklarını geç kalmadan hayata geçirmelerini, bunun yanında hem semt sakinleri hem de esnafın her anlamda çaba göstermesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz” denildi.
‘Orijinaline Sadık Kalınarak Yeniden İnşa Edilmeli‘
Yıkılan binanın en kısa sürede orijinaline sadık kalınarak, geçmişe saygı duyarak yeniden inşa edilmesinin talep edildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Şu an önünde bulunduğumuz Eşref Efendi Sokak Numara 71’deki tarihi binanın yıkımından sosyal medya aracılığıyla haberdar olduk. İlk tepkimiz hayret ve dehşet duyguları idi. Mahallenin geçmişini günümüze taşıyan nadir ögelerden biri daha gözlerimizin önünde bir kepçe ile hunharca parçalanıyordu.
Koruma Kararı olmadığından ilk bakışta ‘yasal’ ama vicdanen kabul edemediğimiz bir yıkım olduğunu gece yarısı Bellek Şişli whatsapp grubumuzda konuşurken İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın yazdıkları konunun farklı bir boyutu olduğunu gözler önüne serdi. Çünkü, kısa bir süre önce yapının İstanbul açısından kültürel miras değeri taşıdığı raporlanmış, Kültür Varlıkları Kurulu’nun tescil kararı alması bekleniyormuş ve bu süreçte de tedbiren yapı üzerindeki tüm inşaat faaliyetleri yasaklanmıştı.
Ama yeterli olmadı. Yapının kendisinden daha güçlü bir kepçe, 100 yıllık olduğu tahmin edilen bu evi dakikalar içinde parçaladı. Ardından da Şişli Belediyesi’nin maalesef etkisiz mührü geldi. Geriye kalan ‘hiçbir şeyi’ mühürleyen sembolik kırmızı bir mum lekesi.
İnsanların birbirleri ile insani ilişkilerinin olabildiğince devam ettirmeye çalıştıkları bir mahallenin parçasıydı Eşref Efendi Sokak No: 71’deki bina. İçinde hikâyeleri olan insanlar yaşamış, civarın kedileri bu insanlarca beslenmiş, korunmuş. Hâlâ da bu özelliklerini devam ettirmeye çalışan bir mahalle burası. Komşuların kullanmadıkları eşyalarını birbirlerine devrettikleri, zorda olana elden gelen yardımın yapıldığı ve kedilerin hâlâ hürmet gördükleri…
Hepimizin izlediği yıkım videosundaki kepçenin pencerenin demir parmaklığına hunharca saldırıysa ne insani ölçeği temsil ediyor ne de insan sevgisini…”
Yöneticilere ve Yurttaşlara Çağrı!
‘Bu şekilde dönüşen bir mahalle Pangaltı-Kurtuluş-Şişli istemiyoruz’ denilen ve yöneticileri ve yurttaşları duyarlılığa çağıran açıklama şöyle devam etti:
“Bu örnek için çok geç kalınmış olsa da son kalan soyut/somut miras kalıntılarının korunması resmi kurumların, yerel yöneticilerin sorumluluklarını geç kalmadan hayata geçirmelerini, bunun yanında hem semt sakinleri hem de esnafın her anlamda çaba göstermesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Eşref Efendi Sokak No: 71’in en kısa sürede orijinaline sadık kalınarak, geçmişe saygı duyarak yeniden inşa edilmesini talep ediyoruz.”
İBB: ‘Suç İşlenmiştir’
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kurtuluş’taki tarihi evin yıkımına tepki göstererek, binanın korunması için İBB olarak 1 ay önce raporla görüş beyan ettiklerini vurguladı. Koruma Kurulu’nun herhangi bir inşaat ve fiziki işlem yapılmaması için karar alarak yapıyı korumaya aldığını aktaran Polat, yıkım nedeniyle suç işlendiğini, işlemi yapanlar hakkında bütün Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
GÜNCEL
17 Nisan 2025GÜNCEL
17 Nisan 2025SİYASET
17 Nisan 2025MEDYA
17 Nisan 2025SİYASET
17 Nisan 2025GÜNDEM
17 Nisan 2025GÜNDEM
17 Nisan 2025