Dr. Mustafa Torun yazdı…
İleride önemli virüs salgınları kendini hatırlatacaklar. Mutlaka hazırlıklı olup, bilim insanlarının önerilerine önem verip açılarımızı zamanında olalım.
“23 Şubat 1954
Çocuk felci enfeksiyonuna karşı Jonas Salk’ın geliştirdiği aşıyla yapılan ilk kitlesel aşılama programı Pittsburgh’da başlatıldı. Salk, kendisine 7 milyar Dolar kazandıracak aşının patentini
almamış; Aşı insanlığa ait, patenti yok diyebilirim” demiştir.
*
Son zamanlarda ülkemizdeki en büyük sorunlarından biri de yaz aylarında artan sivrisinek ve zehirli böceklerdir. Çeşitli bölgelerimizde görünen farklı türdeki böcekler, sıcak havaları parklarda ve açık havalarda değerlendirmek isteyen vatandaşlarımızı tedirgin etmekte olduğunu görüyoruz. Birçok vatandaşın parka götürdükleri çocuklarını ısıran böcekler sebebiyle hastanelere akın ettiğini basından öğreniyoruz. Çocuklarda böcek ısırıkları sonucu yüzlerinde, kollarında ve bacaklarının morararak şiştiği belirtilmektedir. Yaşanan bu durumu ve artan vaka sayılarının sivrisineklerden bulaşan Batı Nil virüsü, olabileceğini akıldan çıkarmamak, konuyu ciddiye almamak gerekir. “Bu virüs hafife alınacak bir virüs değildir. Hafif seyirli tablodan ağır seyirli tabloya geçebilir. Hatta ölümle bile sonuçlanabilir.”
*
Batı Nil Virüsünün etkilerinden bahsedersek; Her hastada bulgu vermeyebileceğini, “Kişinin hastalık taşıyan sivrisinek tarafından ısırılmasının ardından virüsün ilk belirtilerini göstermesinin yaklaşık olarak 2 ila 15 gün sürebileceğini ifade etmekte yarar var. Bu belirtiler; ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, dermansızlık, kas ağrıları, cilt döküntüleri ve lenf bezlerinde büyüme gibi sorunlardır. Ciddi Batı Nil hastalığında ise yüksek ateş, ense sertliği, şiddetli baş ağrısı, uykuya meyil, bilinç bulanıklığı, ajitasyon gibi merkezi sinir sistemi tutulumuna bağlı bulgular gözlenebilir. Bazı vakalar hiçbir belirti göstermezken, bazıları yatarak tedavi gerektirecek ve hatta ölümcül sebeplere yol açacak kadar ciddi seyirli olabilir.”
VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Batı Nil virüsü hastalığında dikkat edilmesi gereken noktaları da şu şekilde sıralayabiliriz
“Hastanın bağışıklık sistemini baskılayan altta yatan bir sorunu yani bu grup Hastalıkları var mı, yok mu diye öncelikle sorgulamamız, ayrıca sinir sistemi tutulumu olmuş mu buna da özellikle dikkat etmek gerekir. Batı Nil Virüs enfeksiyonlarına bağlı olgular 2010 yılından itibaren Türkiye’den de bildirilmiş olup, bir zoonoz yani hayvandan insana bulaşan hastalık olduğunu unutmayalım. Bu hastalığa karşı koruma önem taşımaktadır. Korunmanın da temeli sivrisinek mücadelesidir. Sivrisinek ısırıklarının çok sık olduğu yerler ve dönemlerde açık hava etkinliklerinden kaçınmak, böceksavar ve cibinlik kullanımı önemlidir. Hastalıklı hayvanlardan uzak durmak, laboratuvar çalışanlarına eğitim vermek, salgın olan bölgede kan ve organ bağışı yapma konusunda titiz davranılması, mümkünse bu bölgeye gidilmemesi gerekir.”
BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil virüsü, ilk kez 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil bölgesinde tanımlanan bir virüs çeşididir. Etkeni Batı Nil Virüsü olup, antropot dediğimiz böceklerle yani kuşlar ve sivrisinekler arasında geçiş yapmakta olup, insanlara bulaşabilen hafif seyirli tablodan, ağır seyirli tabloya kadar klinik göstergeler oluşturan bir enfeksiyon hastalığıdır. Genellikle tüm kıtalarda gözlendiği bilindiği halde, özellikle kuşların göç yörüngeleri civarında salgınlar yaptığı belirtilmektedir. En sık sivrisinek ısırıkları ile geçer. Daha az olarak mikrobu taşıyan yani enfekte olan hayvanların kanı ve dokularıyla temasla da geçebilir. Organ ve kan nakliyle de geçtiği saptanmıştır. Batı Nil Hastalığı Kuluçka Süresi ise genellikle 3-14 gün arasıdır.
*
Sözlerimizi ALİ Ekber Çiçek’ten alınma güzel bir Erzincan Türküsü ile bitireyim. Işıklar yoldaşı olsun Turan Engin Ağabeyimiz çok güzel okurdu.
Şu Yüce Dağları Duman Kaplamış
Yinemi Gurbetten Kara Haber Var
Seher Vakti Burda Kimler Ağlamış
Çimenler Üstünde Gözyaşları Var
Ham Denizler Gördüm Yeşil Yapraktan
Bulutlar Nem Almış Kara Topraktan
Bir Kız Ağlar Sesi Gelir Uzaktan
Yinemi Gurbetten Kara Haber Var
Sevgiler, güzel bayramlar…
Dr. Mustafa Torun
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı
mtorun3@gmail.com
GÜNCEL
30 Kasım 2024GÜNCEL
30 Kasım 2024SİYASET
30 Kasım 2024MEDYA
30 Kasım 2024SİYASET
30 Kasım 2024GÜNDEM
30 Kasım 2024GÜNDEM
30 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.