NASA, Mars gezegeninde bir kraterin yakınında dünyadaki canlılarca üretilen bir gaz tespit etti. Curiosity, Gale Krateri’nden gelen, günün değişik saatlerinde ortaya çıkan ve mevsimsel olarak dalgalanan, zaman zaman normalden 40 kat daha yükseğe ulaşan sabit bir metan akışı tespit etti.
Bilim insanları, gazın kaynağının yerin derinliklerinden geldiğine inanmakta. Ekip, metanın katılaşmış tuz altında saklanabileceğini ve yalnızca Mars’ta sıcaklıklar arttığında ya da Curiosity kabuğun üzerinden geçip onu kırdığında dışarı sızabileceğini ileri sürdü.
Bir karbon atomu ve dört hidrojen atomundan oluşan bulunan bu basit molekülün bilim insanlarını heyecanlandırmasının sebebiyse, dünyada genellikle yaşamın bir işareti olması.
2012 yılından bu yana Mars yüzeyinde dolaşan NASA’nın aracı Curiosity’nin bütün bu zaman süresince en şaşırtıcı şey ise Gale Krateri’nden gelmekte olan sürekli bir metan akışı. Gale Krateri’nde metanın çıktığı nokta, gezegende Curiosity’nin gazı tespit ettiği tek nokta.
Bilim insanları, Mars toprağının koşullarını taklit eden laboratuvar deneylerinde neler olabileceğini simüle ettiler. Gezegenin kayalık, tozlu yüzeyinin derinliklerinden ‘regolit’ olarak bilinen bir madde olan tuzlar kabarcıklar halinde yükselir. Bu tuzlara da perkloratlar denir ve Mars’ta bol miktarda bulunur. Zehirli perkloratlar gezegenin yüzeyinin altında sıkışıp kalan buzda bol miktarda bulunmakta.
Bu tuzlardan yeterli miktarda regolit içinde biriktiğinde, kumsalda kuruyan kum gibi bir tür kabuk oluştururlar veya demlendikten sonra geride kalan kalan kahve telvesi yığını gibi kalır.
Mars’ta görünen bu gaz, bir tür canlıdan kaynaklanabilir veya gezegenin yüzeyinin altındaki, hâlâ bilim insanlarının göremediği jeolojik süreçlerden kaynaklanabilir.
GÜNCEL
08 Nisan 2025GÜNCEL
08 Nisan 2025SİYASET
08 Nisan 2025MEDYA
08 Nisan 2025SİYASET
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025