EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar uzun yıllardır Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinin başında. Tartışma bitmiyor. Emeklilik hakkını prim günü olarak elde etmiş, ancak yaşı bekleyen yurttaşlar EYT düzenlemesinin bir an önce çıkmasını istiyor. AKP hükümeti de düzenleme için yeşil ışık yakmışa benziyor. Şu anda herkes merakla EYT düzenlemesinin çıkacağı tarihi ve kapsamını heyecanla bekliyor…
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’a dair yapılması beklenen düzenlemede detaylar konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 28 Temmuz’da yaptığı açıklamada, “3600 ek gösterge, asgari ücret, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basınla paylaşacağım. Geçici işçiler, EYT’yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim” ifadeleri yer almıştı.
Şu anda en çok merak edilenlerin başında EYT’den yararlanabilecek miyim, nasıl öğrenebilirim? EYT kimleri kapsıyor? gibi konular geliyor.
EYT’ye ilişkin bazı detay bilgiler şöyle…
EYT kimleri kapsar?
8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olan insanlar, emekli olmak için gereken çalışma süresi ve prim gününü doldurmuş olsalar dahi yapılmış bulunan düzenlemeden dolayı yaş şartını doldurmadıkları gerekçesiyle emekli olamamaktalar. Yani emekli olmalarının önünde yaş sorunu var; yaşa takılıyorlar. İşte bunun içindir ki bu durumda bulunan insanlara “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” EYT’li denilmekte.
Dolayısıyla EYT’liler emeklilik yaşının uzadığı süre olan 8 Eylül 1999’un öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan, yıl ve prim şartlarını yerine getirse de yaş şartı nedeniyle emekli olamayan sigortalı kişilerden oluşmakta.
EYT’den yararlanabilir miyim?
Bir çalışanın emekli olması için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmak ve 7000 gün malullük, 25 yıldan bu yana sigortalı olmak ve en az 4500 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini ödemiş bulunmak gerekmekte. Primi tamamlamış olmak yeterli olsa bile yaşı doldurmak gerekmekte.
EYT’ye ilişkin esaslar halen kesinleşmedi. bunda ötürü 2022 yılının sonuna kadar kesin bir yanıtın verilmesi için beklemek gerekmekte. Son dönemde yapılan açıklamalar ve sık sık dillendirilen görüşler ve yaklaşan seçimlerin de etkisiyle; EYT düzenlemesinin en kısa sürede yapılacağı yönündedir. Bu düzenlemenin de; 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olan, emekli olmak için gereken sigortalı olma süresini ve prim gün sayısını tamamlayıp, sadece yaşının dolmasını bekleyenleri kapsayacağı yönünde bir beklenti bulunmakta.
GÜNCEL
27 Mart 2025GÜNCEL
27 Mart 2025SİYASET
27 Mart 2025MEDYA
27 Mart 2025SİYASET
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025GÜNDEM
27 Mart 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.