DOLAR 38,1137 0.18%
EURO 42,0543 -0.85%
ALTIN 3.709,46-2,27
BITCOIN 3049330-3,35%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
CERN Fizikçilerinin düzenlediği “1st COMETA General Meeting” İzmir’de gerçekleşti
  • detaytv.com
  • Bilim
  • CERN Fizikçilerinin düzenlediği “1st COMETA General Meeting” İzmir’de gerçekleşti

CERN Fizikçilerinin düzenlediği “1st COMETA General Meeting” İzmir’de gerçekleşti

CERN’de çalışan bilim insanlarından oluşan COMETA grubunun "1st COMETA General Meeting" toplantısı İzmir Bakırçay Üniversitesi'nde yapıldı.

ABONE OL
22 Mart 2024 06:34
CERN Fizikçilerinin düzenlediği “1st COMETA General Meeting” İzmir’de gerçekleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Toplantıya 26 ülkeden 56 bilim insanı fiziksel katılım sağladı. Ayrıca eş zamanlı olarak toplantıya CERN’den çevrimiçi yoğun bir katılım gerçekleşti. Toplantı COMETA üyesi olan İzmir Bakırçay Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadri Özdemir öncülüğünde organize edildi.

COMETA (Comprehensive Multiboson Experiment-Theory Action) parçacık ve deneysel yüksek enerji fiziğinin araştırma konularından olan Higgs bozonu başta olmak üzere süpersimetrik parçacıklar ve egzotik parçacıkların araştırmalarını içeren çoklu bozon ölçümlerine önemli iyileştirmeler getirmeyi ve yeni yaklaşımlar ile çoklu Higgs durumlarını içeren ölçümlerini geliştirmeyi hedefleyen bir çalışma grubudur. COMETA yalnızca CERN’deki ATLAS ve CMS deneylerinden önde gelen bilim insanlarını değil aynı zamanda teori gruplarından konunun uzmanı bilim insanlarının ve akademi içindeki ve dışındaki yapay zeka uygulayıcılarının yer aldığı bir bilimsel çalışma topluluğudur. Yüksek lisans ve doktora aşamasında bulunan genç araştırmacıların çoklu bozon araştırmaları konusunda güncel yöntemler ve iyileştirmeler hakkında eğitmeyi amaçlamaktadır. Doktora sonrası araştırmacıları da bu çalışma ağına dahil ederek, ilgili konularda uzmanlaşmaları COMETA’nın amaçlarından bir tanesidir. COMETA çalışma grubu 26 ülkeden CERN’de çalışan 280 bilim insanın bir araya geldiği bilimsel araştırma grubudur. İzmir Bakırçay
Üniversitesi COMETA grubunun bir parçası olmakla birlikte, CERN’deki CMS deneyi ve Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) kolabrasyonlarının üyesidir ve bu alanda fizik/detektör çalışmalarına yoğun bir biçimde katkı vermektedir.

İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktaş’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya, Higgs bozonu başta olmak üzere ikili Higgs bozon durumları, çoklu bozon ölçümleri için yeni teknikler ve makine öğrenmesi yardımıyla sonuçların geliştirilmesi gibi güncel konularda davetli konuşmacıların sunumları ile devam edildi. İzmir Bakırçay Üniversitesi, Türkiye’de ilk defa CERN’den yüksek sayıda bilim
insanının katılım sağlandığı bir toplantıyı düzenleyen kuruluş olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadı. Bu toplantının daha büyük ölçekli toplantılara İzmir Bakırçay Üniversitesi’nin ev sahipliği yapabilmesine yol açacağı ve üniversitelerimize/ülkemize olan ilginin artacağı düşünülmektedir.

Öte yandan İzmir Bakırçay Üniversitesi tarafından düzenlenen söyleşide CERN’den gelen 16 bilim insanı; öğrenciler ve üniversite personelleri ile bir araya geldi. Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği söyleşide, katılımcılar Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Fizik, bilim ve diğer alanlar konusunda aklındaki soruları direkt CERN’den bilim insanlarına sordular. Söyleşi sonunda fuaye alanında öğrenciler ile CERN fizikçileri birebir sohbet ettiler. Öğrenciler ilk defa bu çapta düzenlenen ve CERN bilim insanları ile bire bir etkileştikleri organizasyona katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdiler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.