Avrasyacı politikayı savunan Alexandr Dugin’in kızı Darya Dugina dün Moskova’da uğradığı bombalı saldırıda öldürüldü.
Dugina dün Moskova bölgesinin Odintsovo kentinin yakınlarında arabasına yapılan bombalı saldırı sonrası hayatını kaybetti.
Türkiye’de de yakından tanınan Alexandr Dugin, 15 Temmuz Fetöcü darbeyi önceden Hükümete bildirmesiyle öne çıkmıştı.
Dugin’in siyasal kimliği ve ne yaptığına ilişkin gazeteci Erkin Öncan Twitter’dan önemli tespitlerde bulundu.
İşte Öncan’ın o tweetleri;
Dugin’le ilgili Türk medyasında yine çok sayıda yanlış haber yapılıyor. Dugin için kullanılan ‘Putin’in baş stratejisti’ ya da ‘Putin’in sağ kolu’ gibi ifadeler, Rus siyasetinde tuttuğu yeri gölgeleyen tanımlamalar.
Üstelik Dugin hiçbir zaman bahsi geçen görevlerde bulunmadı. Dugin, 1998-2003 tarihleri arasında Rusya meclisinin alt kanadı Duma Başkanı’na danışmanlık yaptı.
Moskova Lomonosov Devlet Üniversitesi’nde 2008 yılından itibaren yürüttüğü Sosyoloji Bölümü Dekan Yardımcılığı görevine ise 2014’te son verilmişti. Dugin o dönemlerde, Rusya’nın Donbass’taki politikasını eleştirmiş, bölgenin doğrudan Rusya’ya katılmasını savunmuştu.
Aynı Dugin, 2007’de aşırılıkçı bir örgüt olarak tanımlanıp kapatılan Nasyonal Bolşevik Partisi’nin de kurucuları arasındaydı mesela.
Siyasi serüvenine baktığımızda, Dugin’in Kremlin’in adamı ya da Kremlin’e yön veren bir siyasetçiden ziyade, Kremlin başta olmak üzere Rus siyasetinin dikkatle izlediği bir isim olduğunu söylemekte fayda var.
Yani, ‘Putin’in adamı’ değil ancak Rusya-Avrasya ekseninde çok önemli bir figür. Özetle, Dugin’in Rus siyasetindeki yerini anlamak için, Dugin’in Avrasyacılık anlayışını iyi araştırmak gerekiyor.Ben şahsen Dugin’in İmparatorluk/Ortodoksi temelli Avrasyacılık fikrini kesinlikle desteklemiyorum. Jeopolitik meseleleri ahlaki sistemlerle eşleştirmesi (Kara/deniz rekabeti üzerinden) metafizik bir yön taşıyor. Ki kendisi de materyalizmin karşısında konumlanan bir figür.
Ancak, Dugin de zaman içerisinde siyaseten farklı tutumlar alan bir siyasetçi. Dolayısıyla onu hayatının yalnızca bir dönemiyle değerlendirmek de eksik kalır.
Dugin, Yeni Avrasyacılık denen ideolojide Rusya’yı (imparatorluk) merkez almakla birlikte bunun tek başına Rusya tarafından da gerçekleştirilemeyeceğini de savunuyor. Avrasya ve özellikle de temelinde bu refleks yatıyor.
Dugin gibi kritik ve komplike bir ismin Türkiye’de çok yanlış ve eksik tanınması ilginç ve bence bunda Dugin’i Türkiye’de tanıtanların da payı var. Ancak belki ki Dugin’in ismini daha çok duyacağız, bu açıdan daha çok araştırmak, tanımak şart.
GÜNCEL
04 Aralık 2024GÜNCEL
04 Aralık 2024SİYASET
04 Aralık 2024MEDYA
04 Aralık 2024SİYASET
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024GÜNDEM
04 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.