Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı yazdı…
Et ve Süt Kurumu tarafından et fiyatları üzerinde artışların yakından takip edildiği, arz kısıtlaması yapılarak piyasada fiyat yükselişi beklentisinin oluşturulduğu, hem üreticiye hem de tüketiciye zarar verildiği ve kurumun kırmızı ette arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli araçları kullanılacağı haberlerini duyarız.
Bu kapsamda Et ve Süt Kurumu mağazalarında satılan koyun, kuzu, toklu etinde yüzde 25’e varan indirim yapılarak indirimli satışların 5 Ağustos 2022 Cuma gününden itibaren başladığı bilinmektedir.
İşin en önemli yanı şu; Et ve Süt Kurumu acaba bu girişimiyle halkın ucuz et gereksinmesini karşılayabilmesinde kolaylaştırıcı rol oynayabilir mi? Kapasitesi buna uygun mu?
Bunun cevabını ararken acaba 27 Nisan 2013’te Et ve Süt Kurumu adını alan kurum şimdiye değin neler yaptı?
• Kurum, et ve sütte fiyat oluşumuna üretici lehine müdahale etmedi. Bu şekilde süt ve et kartellerinin egemen olduğu ekonomide çiftçi çıkarları korunamadı.
• Çiğ inek sütü üretiminin fazla olduğu dönemlerde, sütü diğer ürünlere dönüştürecek yapısal düzenlemeleri gerçekleştirmedi.
• Çiftçinin örgütlenmesini teşvik etmek amacıyla sütlerini kooperatiflere pazarlayan üreticilere özel destek sağlanmadı.
• Ette ve sütte kesinlikle DİR (Dahili İşleme Rejimi)’e izin verilmemeli idi, izin verildi.
• Dünya Borsa Fiyatları gerekçe gösterilerek süt tozu ithali yapıldı.
• Kurum, hayvansal üretimle ilgili bütün düzenlemelere, hayvan ıslahı ve sağlık koruma hizmetlerini de kapsamak üzere müdahil olmadı.
Bütün bu konularda gerekli uygulamalar yapılamadığından dolayı piyasayı terbiye etmek gerekçesiyle canlı hayvan ve karkas et ithalatı gündeme getirildi,yapılmakta olan ithalat, hayvancılığı olumsuz etkiledi .Çünkü yapılan her ithalatta yetiştiriciler fakirleşti, hayvan sayısı azaldı ve hayvansal üretimimiz düştü.
İthalat, ithalat lobisinin yanı sıra AB/ABD’li tekelci firmalara yaradı. Onlar zenginleşti. Bir başka deyişle fakir Türk çiftçisi, zengin Batı çiftçisine yardım etti.
Sütten para kazanamayan işletmeler verimli ineklerini kasaba gönderdiler ve bu durum giderek hızlanıyor. Borçları yüzünden kimi çiftlikler kapanma noktasına geldi. Tüketici de ucuz ete ve süte ulaşamıyor.
Et ve Sütün Fiyatları Nasıl Aşağıya Çekilebilir?
Et ve sütün fiyatları nasıl aşağıya çekebilmek için, devletin piyasaya müdahalesi dışında yapısal çözümlere gereksinme var.
Kısa dönemde:
Orta ve Uzun dönemde:
Yazımı şöyle sonluyorum; önermelerim tartışılabilir. Ancak geldiğimiz olumsuz nokta açık. Ne çiftçi, ne de tüketici memnun. Şimdiye değin izlenen politikalar bizi bu duruma getirdi.
Temelde, küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerinin dirliğini artıracak yollar izlenmedi, bu politika devam ederse, eti de ,sütü de daha da zor bulabilir duruma düşeceğiz.
İktidarın yanında iktidara talip olanlara da şunları söylemek olası.
Evet, pazarda dolaşmak, haklın nabzını tutmak güzel de, çözüm olarak biz daha iyi yönetiriz yaklaşımı doğru değil. Tarımda da var olan neo-liberal kapitalizme karşı çıkmaksızın, yapısal politikalara ağırlık vermeksizin et fiyatlarını aşağı çekmek olası olabilir mi?
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı
mustafa.kaymakci68@gmail.com
GÜNCEL
08 Nisan 2025GÜNCEL
08 Nisan 2025SİYASET
08 Nisan 2025MEDYA
08 Nisan 2025SİYASET
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025GÜNDEM
08 Nisan 2025