Türkiye’nin yetiştirdiği değerli iktisatçı Prof. Dr. Arslan Başer Kafaoğlu, 28 Temmuz 2011 günü aramızdan ayrıldı. 83 yaşında Çanakkale’de yaşamını yitiren Kafaoğlu, 29 Temmuz günü İstanbul’da toprağa verildi.
Türk ekonomisini incelediği çok sayıda eseri olan ve bazı çevirilere de imza atan Arslan Başer Kafaoğlu, son olarak Aydınlık gazetesinde yazdı.
Türkiye’nin yetiştirdiği önemli iktisatçı ve aydınlarından biri olan Arslan Başer Kafaoğlu, 28 Temmuz 2011’de vefat etti. Çanakkale’nin Ezine İlçesi Geyikli Beldesi’ne bağlı Kumburun Mevkii’ndeki yazlığında eşi Türksen Kafaoğlu ile yaşayan Kafaoğlu, rahatsızlanınca Çanakkale Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan Arslan Başer Kafaoğlu’na böbrek yetmezliği ve yüksek ateş teşhisi konuldu. Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedaviye alınan Kafaoğlu, 28 Temmuz Perşembe günü sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. 83 yaşında hayata veda eden Kafaoğlu için, 29 Temmuz günü İstanbul Üsküdar’daki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde cenaze namazı kılındı. Kafaoğlu’nu son yolculuğuna eşi Türksen Kafaoğlu ve yakınları uğurladı. İkindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Kafaoğlu, Nakkaştepe Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Düşünen adam, bürokrat, politikacı…
Arslan Başer Kafaoğlu, Sosyalist Kültür Derneği, Demokratik Devrim Derneği gibi pek çok örgütlenmenin yanı sıra, Birleşik Sosyalist Parti, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve İşçi Partisi’nde de mücadele etti. Kafaoğlu, uzun yıllar Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda da çalıştı. Enflasyon, yoksulluk, gelir dağılımı, tarım, bağımlılık gibi geniş bir alanda birçok eseri bulunan Kafaoğlu, en son Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yapıyordu.
Birçok esere imza attı
Yozgat’ta 1928 yılında dünyaya gelen, Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Arslan Başer Kafaoğlu, Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) yönetici olarak görev yaptı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda (TPAO) Ekonomi Danışmanlığı yapan Kafaoğlu, 1983 yılında Sosyalist Kültür Derneği’ne katılarak siyasete başladı.
Türkiye İşçi Partisi’nde bir süre görev yapan Kafaoğlu, SHP Parti Meclisi üyeliğinde de bulunurken, Demokratik Devrim Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı.
Kafaoğlu, Sosyalist Kültür Derneği, Demokratik Devrim Derneği gibi pek çok ilerici örgütlenmenin yanı sıra, Birleşik Sosyalist Parti, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve İşçi Partisi’nde de mücadele etmişti.
55 yıl boyunca Cumhuriyet, Milliyet, Vatan, Demokrat gazeteleri, Türk Solu, Sosyal Adalet, Yön, Bilim ve Ütopya, Teori ve Aydınlık dergilerinde ekonomi ile ilgili yazılar yazan Kafaoğlu’nun; Türkiye ekonomisini incelediği Enflasyon, İşte Alternatif, 24 Ocak Kararları, Liberalizm ve Demokrasi, İktisatta Doğrular ve Yanlışlar adlı kitapları ve Sosyalist Anlayış, Kapitalizm Nereye Gidiyor, Üçüncü Dünya’nın Yağmalanması, 2000’li Yıllara Girerken Kapitalizm, Tarım-Bolluk İçinde Yoksulluk adlı çevirileri de mevcut. Kafaoğlu, en son Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
GÜNCEL
05 Nisan 2025GÜNCEL
05 Nisan 2025SİYASET
05 Nisan 2025MEDYA
05 Nisan 2025SİYASET
05 Nisan 2025GÜNDEM
05 Nisan 2025GÜNDEM
05 Nisan 2025