Türkiye’de yaz ayları iç ve dış siyasette de sıcak geçiyor. Bir yandan ekonomik kriz, bir yandan Rusya-Ukrayna Savaşı, Suriye ile ilişkiler derken gündem hayli yoğun. Bu gündeme tabii bir de KPSS sınavında yaşananlar, genç işsizlik, gelece kaygısı, yurt sorunu gibi daha birçok meseleyi eklemek gerekiyor.
İşte böylesi bir ortamda, özellikle muhalefet tarafından sık sık erken seçim gündeme getiriliyor. Siyasi iktidar ise seçimlerin zamanında yani Haziran 2023’te yapılacağını vurguluyor.
Şu an ki tabloda olası bir erken seçime siyasi iktidarın evet demesi zor gibi görünüyor. Ekonomide özellikle durum ciddi. Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, gıda ve konut fiyatlarındaki büyük artışlar seçmende büyük bir tepki yaratmış halde. Ya bu tablo biraz düzeltilecek ya da özellikle dış politikadaki hamleler içeriyi tahkim etmeyi sağlayacak. Yani yaralara pansuman gerekiyor. Haziran 2023 seçimlerine kadar olan 10 aylık sürede bu pansumanın olup olamayacağı, siyaseten başarıların alınıp alınamayacağı merak konusu.
Muhalefet cephesinde ise 6’lı (altılı) ittifak rutin toplantılarını sürdürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile her iki partinin vekilleri il il dolaşarak yaz aylarını halkla iç içe geçiriyorlar. Yine Deva Partisi lideri Ali Babacan, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da sahada.
HDP de bu süreçte kongre, miting ve toplantılar gerçekleştiriyor.
Kısa bir süre önce kurulan ancak beklenenden daha büyük ilgi gören Zafer Partisi ve lideri Ümit Özdağ da bu dönemde en aktif çalışma yürütenlerden. Özellikle sığınmacı meselesine ilişkin “bütün sığınmacıları evlerine geri göndereceğiz” politikasıyla bilinen parti henüz seçime girecek partiler listesinde yer almıyor. Ancak hızla teşkilatlanmasını tamamladığını ve olası bir seçimde pusulada yer alacaklarını belirtiyorlar. Bu partinin alacağı oy da büyük bir merak konusu.
Cumhur İttifakı (AKP, MHP ve BBP), Millet İttifakı (CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi), HDP dışında diğer partilerin ise neler yapacağı, üçüncü ya da dördüncü başka ittifakların oluşup oluşmayacağı yanıt aranan diğer sorular arasında…
Bütün bu tartışmalara ek olarak yarın seçim olsa katılabilecek siyasi partileri hatırlamakta fayda var. Toplam 27 adet parti bulunuyor.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Mayıs 2022 itibariyle isimleri açıklanan siyasi partiler şunlar:
1- Adalet Partisi (AP)
2- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK PARTİ)
3- Anavatan Partisi (ANAP)
4- Bağımsız Türkiye Partisi (BTP)
5- Büyük Birlik Partisi (BTP)
6- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
7- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)
8- Demokratik Sol Parti (DSP)
9- Demokrat Parti (DP)
10- Emek Partisi (EMEP)
11- Gelecek Partisi (Gelecek Partisi)
12- Genç Parti (GençParti)
13- Halkların Demokratik Partisi (HDP)
14- Hür Dava Partisi (HÜDAPAR)
15- İyi Parti (İYİ PARTİ)
16- Memleket Partisi (MEMLEKET)
17- Millet Partisi (MİLLET)
18- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
19- Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP)
20- Saadet Partisi (SAADET)
21- Sol Parti (SOL PARTİ)
22- Türkiye Değişim Partisi (TDP)
23- Türkiye İşçi Partisi (TİP)
24- Türkiye Komünist Hareketi (TKH)
25- Türkiye Komünist Partisi (TKP)
26- Vatan Partisi (VATAN PARTİSİ)
27- Yeniden Refah Partisi (YENİDEN REFAH)
GÜNCEL
27 Kasım 2024GÜNCEL
27 Kasım 2024SİYASET
27 Kasım 2024MEDYA
27 Kasım 2024SİYASET
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.