Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Ekim 1937’de açılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası Türkiye’de devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikası olma özelliğine sahiptir.
Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Ekim 1937’de açılmıştır. Türkiye’de devlet eliyle kurulan ilk basma fabrikası olma özelliğine sahiptir.
Dönemin önemli sanayi kuruluşlarından olan 9 Ekim 1937’de açılan Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’na ilişkin yazar Nazmi Kal şu bilgileri vermektedir:
“Rusya’dan narenciye karşılığı alınan kredi ile kurulan, 2 bin 700 kişinin çalıştığı Nazilli Basma Fabrikası, ‘Atatürk modeli fabrika’ tanımına en uygun örneklerden biridir. Fabrikanın kurulması, önce yüzyıllar boyu sürüp giden sıtma afetini yendi. Fabrikanın kurulduğu alandaki bataklıklar kanallar açılarak kurutuldu ve sıtma afetine darbe vuruldu. Fabrikada kurulan hastane halka da yardım etmeye başladı.
Çevreye okaliptus ağaçları dikildi, kinin (sıtma ilacı) dağıtıldı. Fabrika, tüm işçi gruplarının sorunlarına eğildi ve
çözümler üretti. Çiftçinin ilkel ziraat aletleri ile yaptığı tarım modernleştirildi. Fabrika açılmadan, fabrikanın ihtiyacı pamuğu yetiştirmek için 200 adet modern tohum ekme makinesi getirildi.
Traktör, römork ve benzer tarım araçları Nazilli’ye getirildi, kullanılması çiftçilere öğretildi. Esnafın kazancı arttı.
Oteller, lokantalar açıldı. Nazilli, şehir görünümü kazandı.
Nazilli’nin ilk kütüphanesi, Sümer Çocuk Kütüphanesi açıldı. 700 kişilik tiyatro salonu yapıldı. Konserler, müsamereler, temsiller, aile toplantıları, düğünler fabrikanın salonunda yapılırdı.
1937 yılında kurulan Sümerspor, Nazilli gençliğini tembellikten, kahve köşelerinden kurtardı.”
GÜNCEL
10 Ekim 2024GÜNCEL
10 Ekim 2024SİYASET
10 Ekim 2024MEDYA
10 Ekim 2024SİYASET
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024GÜNDEM
10 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.